زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

حضرت سلیمان بن داوود






نبی الله سلیمان(ع) از پیامبران بزرگ بنی اسرائیل می‌باشد.پایتخت او بیت المقدس در شام بود. خداوند نیروهای عظیم و امكانات بسیار در اختیار او قرار داده بود،‌تا آن جا كه رعد و برق و جن و انس و همه پرندگان و چرندگان و حیوانات دیگر تحت فرمان او بودند و او زبان همه آنها را می‌دانست و بر سراسر زمین فرمانروایی می‌نمود.


۱ - معرفی اجمالی حضرت سلیمان



یكی از پیامبران بزرگی كه هم دارای مقام نبوّت بود و هم دارای حكومت بی‌نظیر و بسیار وسیع، حضرت سلیمان بن داوود(ع)است كه نام مباركش هفده بار در قرآن آمده است.وبا یازده واسطه به حضرت یعقوب(ع) می‌رسد وخداوند در تمجید او می‌فرماید:«وَ وَهَبْنا لِداوود سُلَیمانَ نِعْمَ الْعَبْدُ إِنَّهُ أَوَّابٌ؛ ما سلیمان را به داوود ـ علیه السلام ـ بخشیدیم، چه بنده خوبی! زیرا همواره با خدا ارتباط داشت و به سوی خدا بازگشت می‌كرد و به یاد او بود.»
حضرت سلیمان(ع)با تمام حشمت و شكوه و قدرت بی‌نظیر بر جهان حكومت می‌كرد.
هدف حضرت سلیمان(ع)این بود كه همه انسانها را به سوی خدا و توحید و اهداف الهی دعوت كند و از هرگونه انحراف و گناه باز دارد و همه امكانات را در خدمت جذب مردم به سوی خدا قرار دهد.
امام صادق(ع)فرمود: «چهار نفر بر سراسر زمین فرمانروایی كردند كه دو نفر از مؤمن ان بودند و دو نفر از کافر ان. مؤمنان عبارت بودند از سلیمان و ذو القرنین(ع) ـ علیهما السلام ـ ، و كافران عبارت بودند از بخت النصر و نمرود.
[۲] سفینه البحار، ج ۱، ص ۶۰ (واژه بخت).


۲ - حضرت سلیمان در قرآن



قرآن در آیه ۱۲ و۱۳ سوره سبأ، گوشه‌ای از عظمت و امكانات وسیع سلیمان را بازگو كرده و چنین می‌فرماید:
«و برای سلیمان(ع)باد را مسخّر كردیم كه صبحگاهان مسیر یك ماه را می‌پیمود، و عصرگاهان مسیر یك ماه را، و چشمه مس (مذاب) را برای او روان ساختیم، و گروهی از جنّ پیش روی او به اذن پروردگارش كار می‌كردند، و هر كدام از آنها كه از فرمان ما سرپیچی می‌كرد، او را عذاب آتش سوزان می‌چشاندیم.
آنها هر چه سلیمان ـ علیه السلام ـ می‌خواست برایش درست می‌كردند، معبد ها، تمثالها، ظروف بزرگ غذا همانند حوضها، و دیگهای ثابت (كه از بزرگی قابل حمل و نقل نبود، و به آنان گفتیم: ) ای آل داوود! شكر (این همه نعمت را) بجا آورید، ولی عده كمی از بندگان من شكر گزارند.
آری خداوند مواهب عظیمی به این پیامبر بزرگ داد، مركبی بسیار سریع و تندرو كه با آن می‌توانست در مدتی كوتاه، سراسر كشور پهناورش را سیر كند، موادّ معدنی فراوان برای انواع صنایع و نیروی فعال كافی برای شكل دادن به این مواد معدنی به او عطا كرد.
او با بهره گیری از این وسایل، معابد بزرگی ساخت. و مردم را به عبادت خدای یكتا ترغیب نمود، و برای پذیرایی از لشكریان و مستضعفان، امكانات وسیعی در اختیارش قرار گرفت و در برابر این همه مواهب، خداوند به او دستور شكرگزاری داد.

۳ - سرانجام حضرت سلیمان



حضرت سلیمان در سیزده سالگی حكومت را به دست گرفت و چهل سال حكومت كرد و در سن ۵۳ سالگی از دنیا رفت.
ومطابق بعضی از روایات،‌حضرت سلیمان ۷۱۲ سال عمر كرد
طی ملاقاتی با عزرائیل (ملک الموت)،سلیمان(ع)دریافت كه مرگش نزدیك شده است، به خدا عرض كرد: «خدایا! مرگ مرا از جنّیان بپوشان، تا هم بنای ساختمان مسجد را به پایان برسانند، و هم انسانها بدانند كه جنّ‌ها علم غیب نمی‌دانند.»
سلیمان(ع)به محراب و محل عبادت خود بازگشت و در حالی كه ایستاده و بر عصایش تكیه داده بود، از دنیا رفت. مدّتی به همان وضع ایستاده بود و جنّ‌ها به تصوّر این كه او زنده است و نگاه می‌كند، كار می‌كردند. سرانجام موریانه‌ای وارد عصای او شد و درون آن را خورد. عصا شكست و جنازه سلیمان (ع)از ناحیه صورت به زمین افتاد. آن گاه همه فهمیدند كه او از دنیا رفته است.
از آن پس جنّ‌ها از موریانه‌ها تشكّر و قدردانی می‌كنند، چرا كه پس از اطلاع از مرگ سلیمان ـ علیه السلام ـ دست از كارهای سخت كشیدند. ،در قرآن به مرگ سلیمان اشاره شده است

۴ - پانویس


 
۱. ص/سوره۳۸،آیه۳۰.    
۲. سفینه البحار، ج ۱، ص ۶۰ (واژه بخت).
۳. سبأ/سوره۳۴،آیه( ۱۲-۱۳).    
۴. بحار،علامه مجلسی، ج ۱۴، ص ۱۴۲.    
۵. بحار،علامه مجلسی، ج ۱۴، ص ۱۴۰.    
۶. بحار،علامه مجلسی، ج ۱۴، ص(۱۴۲-۱۴۱).    
۷. سبأ/سوره۳۴،آیه۱۴.    


۵ - منبع


سایت اندیشه قم    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.